Sponsor

Så blev det endelig jul igen og tid til Julemarked i Budapest

Budapest kan nydes på alle tider af året og kan varmt anbefales, men denne gang var vi her altså for at opleve byen når den er pakket smukt ind i julens lys og farver. Det skulle vise sig, at et Julemarked i Budapest vitterlig er noget ganske særligt.

Ungarns hovedstad står smukt og strålende i al sin juleglans. At være til Julemarked i Budapest er en fantastisk oplevelse og markedet er kendt som et af Europas bedste og mest interessante. Julemarked i Budapest er ensbetydende med funklende julelys overalt, duften af kager og gløgg fra julemarkedernes boder, udendørs badning i de oplyste termiske bade, og isflager, der glimter på Donau-floden.

Budapest er en magisk oplevelse i juledagene! I kan nemt få tiden til at gå på de hyggelige julemarkeder som finder sted i byen (oftest på Buda-siden), men der er masser af andre sjove ting at give sig til her i juletiden.

Tag f.eks. en bådtur og se de mange lys og flotte seværdigheder fra vandsiden, slap af i de udendørs bade på Széchenyi-spabadet, eller tag hinanden i hånden og skøjt rundt på den enorme skøjtebane i parken foran Vajdahunyad Slot. Varm jer på en lun vildsvinegullasch eller en palinka (ungarsk snaps), shop i de mange spændende butikker, og glem ikke at besøge byens mange smukke kirker, museer og slotte.

I centrum af Budapest frister over 120 træpavilloner med ægte kunsthåndværk, håndlavet julepynt samt et spændende og ikke mindst stort udvalg af velsmagende, ungarske julelækkerier. Er man til Julemarked i Budapest skal man selvfølgelig prøve en traditionel langos, en krydret pølse eller en af de søde ingefærkager, kürtöskalács, mens du nyder duften fra grillen, hvor der ristes kastanjer. De lækre specialiteter skal selvfølgelig skylles ned med den liflige pærebrændevin, palinka. Gastronomisk er julemarkedet i Budapest et af de mest spændende i Europa.

Glem ikke at nyde en varm kop gløgg, også kendt som krampampuli… Madsnedkere, bagere, kunstnere og kunsthåndværkere sætter hinanden stævne på byens centrale Vörösmarty- plads ud for det verdenskendte konditori/cafe Gerbeaud, og man skal ikke langt ind på de toppede brosten for at fornemme, at alle synes, det er hyggeligt at være her.

Det gælder ikke kun de lokale, som typisk dukker op efter arbejdstids ophør, men også stadeholderne og de mange folkeslag, der, som vi, er kommet rejsende til for at opleve julestemningen. Et julemarked i Budapest er naturligvis et besøg værd i sig selv, specielt når det gælder julepynt, kunsthåndværk og værtindegaver. Men man skal ikke snyde sig selv for en tur ad byens lange gågade, Váci útca, som strækker sig fra julemarkeds-torvet og derudad. Vær dog forberedt på, at souvenirbutikkerne får stadig mere magt, jo længere du fjerner dig fra julemarkedet.

Julekalenderen i Cafe Gerbeauds

Til gengæld er det værd at tage afstikkere til sidegaderne i nærheden af det kendte julemarked i Budapest. Her venter gode skobutikker for ham og hende, modeforretninger og gavebutikker side om side med delikat pyntede facader og udstillingsvinduer. Cafe Gerbeauds facade er i højtidens anledning omdannet til en gigantisk julekalender, der fra 1. december dagligt kl. 17 åbner en låge til julemusikalsk ledsagelse.

Du vil formentlig føle dig hensat til filmen The Grand Hotel of Budapest, men Cafe Gerbeaud besøges nok først og fremmest fordi den alle steder står beskrevet som et ´absolut must`. Stedet er også meget smukt, og man føler sig hensat til en anden tid, men helt ærligt; det er også dyrt, (alt er relativt), og ikke pengene værd.

Drikkepengene er inkluderet i cafeen

Men går du alligevel ind, finder du nu nok alligevel nogle lækre kager, for ikke at tale om ØL (ja…). Disse ´laves` i mange tilfælde på stedet. Et andet forslag, er at bestille Gerbeauds, da du så vil for serveret en tallerken med tre specielle Gerbeaud kager. Bemærk iøvrigt, at dette er et af de få steder hvor de tilføjer 15 % drikkepenge på regningen, hvilket betyder at du ikke behøver at efterlade dig noget når du forlader stedet.

DAGBOG FRA VORES TUR TIL JULEMARKED I BUDAPEST

Selv om ingen af os er de store jule elskere, har vi i flere år snakket om at vi godt kunne tænke os at se et ´rigtigt` julemarked. Tyskland er jo kendt for dem, men det samme er f.eks. Prag og ikke mindst Budapest og fordi det er lettere at komme med fly til Budapest fra Billund, end til Prag, men også for at prøve noget nyt, faldt valget altså på Budapest.

Fly t/r for to voksne for 1000,- og en flyvetid på et par timer, det er da OK :- ) Det er superlet at komme fra lufthavnen ind til byen. Bussen holder lige udenfor lufthavns hallen. Fra hovedbanegården gik vi resten af vejen til vores hotel (Carlton Hotel Budapest), og den tur var i sig selv en ganske smuk og spændende oplevelse med en masse smukke sanseindtryk.

Carlton Hotel Budapest er et fremragende hotel med en god morgenmad. Belligenheden kan ikke blive mere central, man er indenfor gå afstand til ALLE de fantastiske seværdigheder, mange af dem indenfor et par hundrede meter.

Aftenvandring gennem Budapest

Nedenstående viser vi dig de indtryk som mødte os på vores spasertur fra banegården til hotellet og helt ærligt, det er da ikke den værste velkomst man kan få, vel?

Området ved Carlton Hotel Budapest

Hotellet ligger i en lille gade, hvor der direkte overfor ligger en lille pub som serverer øl og kaffe, og som ikke mindst spiller noget fedt musik, (Doors, REM, Clapton etc.) og kun to hundrede meter fra hotellet, ligger Restaurant Pater Marcus Belga Apátsági. Maden er GOD! og så kan de tilbyde dig et sandt overflødighedshorn af øl i alle afskygninger. Vi kan anbefale deres Weissbeer ;- )

Priserne er som mange andre ting i Ungarn, yderst rimelige, så der er ingen grund til at holde sig tilbage. Vi fandt hurtigt ud af, at i Budapest er det helt normalt at par deler en portion og selv om det virkede lidt grænseoverskridende for mig, begyndte vi dog at sige ja tak til dette efterhånden, for tro mig, portionerne er kæmpe store (og yderst velsmagende).

Fisherman's Bastion

Efter en skøn morgencomplet på hotellet var vi klar til at udforske Budapest. I strålende solskin, begav vi os den korte vej op til ´Fiskermands Bastionen`, et gammelt fæstningsværk som dog aldrig har været brugt i kamp. Udsigten fra fæstningsværket er imponerende flot, men bastionen i sig selv, er bestemt mindst lige så imponerende. En betagende oplevelse og billederne taler vel for sig selv?

The Shoes on the Danube Bank

Tæt ved parlaments bygningen finder vi The Shoes on the Danube Bank som er en lang række metal-støbte sko, som hver især er en tro kopi af de oprindelige sko som blev efterladt.

Under 2. verdenskrig stillede fascisterne en lang række jøder op langs molekanten på dette netop sted. De stakkels mennesker blev 'bedt om' at tage deres sko af, og stille sig ud til vandkanten. Herefter blev de skudt og ligene faldt ned i floden hvor de lod sig drive væk af strømmen. Blandt ofrene var der både kvinder og børn. Man kan ikke undgå at blive påvirket, når man står her på molekanten og kigger på skoene. Det var meget tydeligt at mærke på den generelle stemning. Folk var stille og respektfulde og vi var derfor ikke var de eneste som havde brug for en stille eftertænksom stund.

Jul Jul & mere Jul

Men det var jo jul og selv om man naturligvis ikke kan undgå at blive betaget af hele byen generelt, måtte vi jo ikke glemme vores egentlig mål for denne rejse, nemlig at opleve et 'rigtigt' julemarked, og tro mig, det fik vi rig mulighed for :- )

To julemarked i Budapest skiller sig ud

Hele byen oser af jul i December, men specielt to julemarkeder skiller sig særligt ud, ét af dem, er det som man finder nede ved den smukke St. Stephen’s Basilica kirke. Dette er et af de mere kendte af slagsen. Vi tilbragte en stor del af aftenen her, og naturligvis også rundt i byen, hvor vi fik den ene smukke oplevelse efter den anden.

Labyrinth of Buda Castle

Navnet lyder måske mere spændende end hvad oplevelsen egentlig er, men nu var vi her og vi fortrød ikke vi gik ind. Vi synes dog ikke stedet byder på så meget som vi forventede os. Man kan hurtigt fare lidt vild og går ofte lidt i ring.

At gå rundt nede i de underjordiske gange er en lidt underlig oplevelse, for vi vidste ikke rigtig hvad det egentlig gik ud på, udover at det var en rejse i tiden. Det kræver at man medbringer sin egen fantasi for at skabe en fortolkning af, hvad man oplever.

Stort set består Labyrinth of Buda Castle 'kun' af en række små gange hvor man har udstillet en del voksdukker iklædt tøj tilbage fra en tidligere tid. Meget hyggeligt, men ikke specielt spændende.

Hospital in the Rock (Nuclear Bunker Museum)

Fra en lidt skuffende oplevelse, begav vi os videre til Hospital in the Rock, som skulle vise sig at blive det stik modsatte og utvivlsomt den oplevelse som gjorde det absolut største indtryk på os. På en og samme tid var det chokerende, tankevækkende og meget spændende,

Hospital in the Rock (Nuclear Bunker Museum) er navnet på et hospital skabt i huler under Buda Castle i Budapest i 1930'erne, som forberedelse til Anden Verdenskrig. I 1930'erne blev sygehusvæsenet forbundet til de vigtigste tunnelsystemmer ved manuel arbejdskraft. Hovedsystemet har været i brug af forskellige beboere af slottet i mange år, og siges at have været en del af et straffesystem i tidligere århundreder.

Hospitalet blev i særdeleshed taget i brug under 1944-1945 belejringen af ​​Budapest, hvor man behandlede de sårede, (fra begge sider af slagmarken). De døde blev fragtet ud af hospitalet om natten og begravet i bombekratere. Hospitalet var uden mad eller medicin i store dele af tiden under under belejringen. Hospitalets personale skulle genbruge forsyninger ved at tage dem fra lig og sterilisere dem før genbrug.

Til sidst blev heste bragt ind og dræbt for at kunne give patienter og personale noget mad. Anlægget er designet til at behandle 60-70 patienter, men på et tidspunkt blev det brugt til at behandle 600 sårede soldater ad gangen. Når man selv står dernede, fatter man ganske enkelt ikke at der har kunnet være meget mere end 100 mennesker...

Efter belejringen blev hospitalet kun brugt en gang mere, i 1956 som reaktion på opstand mod den sovjetiske styre. Efter dette blev hospitalet sat i standby som en nuklear bunker, og var bemandet af 200 læger og sygeplejersker som skulle sikre at kunne behandle sårede. Ingen har nogensinde taget ophold i bunkeren, med undtagelse af en vicevært og hans kone. På grund af dette har hospitalet kunnet bevare en del effekter og kan derfor nu bruges som et spændende museum med bl.a. en samling af anti-stråling kits, samt noget sovjetisk spionage udstyr. Hospitals bunkeren er et utroligt spændende sted, komplet med vokskabinet gengivelser af hospitalets behandlinger og dag-til-dag scenarier under belejringen.

Central Market Hall

En KÆMPE markedshal hvor du bl.a. kan købe kolonialvarer og grønt, men kan også vælge at besøge en af de utallige restauranter oppe på førstesalen. Alt var (naturligvis) pyntet op til jul og der herskede en hyggelig stemning, på trods af de mange mennesker som havde fået samme ide som os.

GEM ATTRAKTIONERNE PÅ DIN SMARTPHONE MED GOOGLE MAPS

1. Klik knappen for at åbne POI kortet.
2. I Google Maps skal du klikke på ‘FØLG’.
3. Herefter er den pågældende POI gemt i Google Maps, under punktet ‘Dine Steder’ / ‘Gemt’.

Skulle du senere ønske at fjerne POI’en igen, skal du blot vælge den pågældende POI under ‘Dine Steder’ / ‘Gemt’, og her klikke på ‘Fjern`.
Julemarked i Budapest
Efter 4 skønne dage i denne prægtige by, var det blevet tid for at rejse hjem til Danmark igen. Det har været en fantastisk tur med jul, hygge, god mad, vin og øl, og til yderst rimelige priser. Jeg kunne meget vel forestille mig at vi kunne komme tilbage til endnu et Julemarked i Budapest på et tidspunkt. Budapest minder en hel del om Prag, men er efter vores mening, (endnu) ikke helt så ramt af turistfeberen som Prag desværre er blevet efterhånden. Vi vil sikkert komme tilbage til Budapest i en sommer weekend på et tidspunkt.
ATTRAKTIONER95%
RESTAURANTER90%
PRISNIVAU90%
TILGÆNGELIGHED (FRA JYLLAND)95%
93%Samlet Score
Brugernes bedømmelse: (2 Votes)
96%

Kommentarer

Din email vil ikke blive offentliggjort