Sponsor

Pas på, der kan vanke store bøder i Rom

Der er flere måder hvorpå du kan gøre dig "fortjent" til bøder i Rom, eller en af de mange andre kendte "turist byer" i Italien. Nogle af grundene til disse bøder, vil sikkert komme bag på mange af os Danskere. Lad dem ikke komme bag på dig.

I værste fald kan de smadre dit budget, eller (i særligt grove tilfælde), sågar sende dig i fængsel. Men så har man altså også overtrådt alle grænser og kan ikke påberåbe sig nogen sympati for "uheldig opførsel".

Vi besøgte selv Rom i sommeren 2016 og vil snart afsted igen, og ved du hvad? vi fik slet ingen bøder i Rom, så måske vi bare opførte os rigtig pænt? Men skal man tro de seneste forlydender, er der faktisk en pæn risiko for at få bøder i Rom, også af grunde man ikke umiddelbart ville tænke over som Dansker.

Bøder i offentlige transportmidler uden gyldig billet

Vi kender det godt herhjemmefra; det koster bøder at snyde i toget, men når vi taler bøder i Rom, bliver det MEGA dyrt at blive taget uden gyldig billet, og du kan glemme alt om dårlige undskyldninger, “jamen jeg er turist og vidste ikke”. Det er cash betaling og til beløb du sent vil glemme, faktisk kan det let blive flere tusinde kroner!

Kopivarer

Der vanker ligeledes seriøse bøder, både til sælger OG til køber, hvis man handler desiderede kopivarer i Italien. Med kopivarer menes f.eks. tasker, tøj, sko eller briller som ligner originalerne voldsomt meget OG hvor selve logoet ligeledes er en kopi af det originale.

Kæmpebøde

Det ligestilles med hæleri at købe kopivarer og bliver du taget i at købe eller gå med en kopivare, kan der falde enorme bøder af. For nogle år siden fik en dansk turist en bøde på 10.000 euro for at købe et par kopi-solbriller på gaden, så det skal tages alvorligt.

En balancegang – Tænk dig om

Man må således godt købe en taske, der ligner Louis Vuittons tasker, men hvor logoet IKKE er identisk med den ægte varer, og uden at navnet Louis Vuitton står på tasken. Gør der det, foretager man sig altså noget ulovligt og det er ikke småpenge vi taler om i bøder: Der har været krav på bøder på op til DKR 75.000 for uheldige turister, der har handlet, mens politiet har kigget på.

De mange markedspladser - Ikke alt er u-lovligt

Der er mange markedspladser rundt i Rom, og nogle af dem handler f.eks. med genbrugstøj, (lovligt), mens andre handler med nyt (og mega billigt) tøj, men som ikke er desiderede kopier og derfor heller ikke er ulovlige. Du skal som sagt blot selv holde øje med om der findes et ulovligt logo på varen.

"Uopdragene turister" kan risikere store bøder

Dette gælder ikke kun i Rom, men også i mange andre kendte turistbyer i Italien. Der er flere grunde til at man nu skruer bissen på, over for turisterne som ikke indordner sig efter Italienske normer for god opførsel ved mindesteder og lignende.

Først og fremmest skyldes det nok, at vi turister ikke altid har den samme opfattelse af "god opførsel", som en Italiener. De fleste af os Danskere, mener nok ikke at det er forkert at sætte sig på kanten af et kendt springvand, for at nyde pausen mens man spiser en is eller en pizaslice?

Men rent faktisk er dette IKKE i orden og du kan derfor få en stor bøde for denne "opførsel". Det samme gælder ved kirkerne os.v., så tænk dig rigtig godt om!

Bøder i Rom

En anden grund til disse nye tiltag, er nok også, at de Italienske storbyer efterhånden er ret "belastet" af de mange turister. For eksempel har Rom ca. 3,5 millioner indbyggere, men et besøgstal på godt og vel 25 millioner årligt.

I denne uge kom der en bekendtgørelse fra Roms overborgmester, Virginia Raggi. Man kan nu få en bøde på op imod 240 € for at sidde på eksempelvis Trevifontænens kant og spise en is.

Det er ligeledes strengt forbudt at stikke tæerne ned i springvandene eller strinte vand efter vennerne. Endnu en ting: Man må heller ikke lade sin hund drikke af fontænerne eller fylde sine plasticflasker med vand. Brug istedet en af de mange vandhaner rundt i byen. De er der til samme formål.

Husk "tækkelig" påklædning

Du skal generelt tænke dig om vedr. påklædning, specielt hvis du er kvinde. Man skal være 'tækkeligt' klædt, og kvinderne må ikke vise bare ben og skuldre i Italienske kirker. Vi anbefaler derfor at I selv medbringer et tyndt tørklæde til at svinge over skulderen inden I går ind.

Man kan imidlertid også købe disse tørklæder i små boder, men det bliver de nok ikke ligefrem billigere af.

Kvitteringer & kontrol

I Italien er der lov for, at du skal have en kvittering (eller bon) for det, du køber. En sjælden gang hænder det, at man bliver passet op af "skatte-politiet" når man forlader en forretning eller restaurant.

Det er ikke kunden, man er ude efter, men har kunden ikke en kvittering eller bon for det købte, bliver forretnings indehaveren sikkert snuppet for skatteunddragelse. Hvis du ikke får en kvittering, når du betaler, kan du være ret sikker på, at det drejer sig om skattesnyd.

Kommentarer

Din email vil ikke blive offentliggjort