Sponsor

Rejsen til Prag starter lige her

Alle bør unde sig selv at opleve de fantastiske seværdigheder i Prag. Når turen går til eventyrbyen Prag, er det for vores vedkommende i bil og vi har gjort det mange gange, faktisk flere end vi lige har styr på. Egentlig ville vi helst kunne tage et fly, men synes at forbindelserne fra Billund til Prag er alt for dårlige og for dyre, desværre.

REDIGERET DEN 22.07.2017
Tror dog vores næste tur til Prag kommer til at foregå i fly, da jeg kan se at priserne faktisk er blevet yderst rimelige fra Ålborg til Prag (direkte flyvning), så det skal nok tjekkes ud til efteråret.

Men som sagt, har vi trods alt været her mange gange og derfor bliver denne rejsebeskrivelse skrevet som én samlet oplevelse og krydres med en række nyttige tips til de som måske skal til Prag for første gang.

TJEKKIET ER IKKE "KUN" PRAG

Har du været i Prag tidligere, kan du måske istedet have fordel af at kigge dig lidt rundt i den øvrige del af Tjekkiet?

I denne artikel vil jeg naturligvis gennemgå de mest kendte attraktioner & seværdigheder i Prag, og man kommer ikke uden om den mest kendte af dem alle, Karls Bro, (Karluv Bridge). Mange vil kalde den en turistfælde, og de har på sin vis ret, men det er en ubeskrivelig smuk og dejlig oplevelse at slentre hen over denne fantastiske bro.

PLATTENSLAGERNE

Når turen går til Prag, skal man, her som alle andre steder, også være lidt på vagt over for de mange “plattenslagere”. Men på f.eks. Karlsbro er der tale om vældig dygtige mennesker som blot udfører hver sin egen kunstart, (musik, maling o.s.v.) og der er ikke nogen af dem som direkte opsøger dig, du kan frit ignorere dem og gå forbi, men mon ikke du får lyst til at stoppe op ved nogen af dem? Nogle spiller musik, andre maler portrætter, nogle tredie sælger håndlavede smykker o.s.v., men som sagt, er de faktisk utroligt dygtige alle sammen.

PRAG ER FULDT PÅ HØJDE MED PARIS

Det er ihvertfald min mening og jeg ved mange er enige. Prag er en pragtfuld storby, med fremragende arkitektur og smukke gamle bygninger, snoede gader og kendte seværdigheder, som Karlsbroen, Den gamle rådhusplads, Slottet, Pragborgen osv. – Byens kuperede terræn giver Prag sin uforlignelige charme og storslåede panorama. Prags bakker byder på fantastiske udsigtspunkter. Floden Vltava Moldau løber 31 km gennem Prag, dens bredeste sted i byen er 330 m.

Prag har det hele og man kan kun blive betaget, og fordi den ligger indenfor overkommelig afstand til Danmark, er den det oplagte valg til en romantisk forlænget weekend og bruger man sin sunde fornuft, kan det faktisk gøres rimeligt billigt. Her kan de fleste være med.

HELE TIDEN DUKKER DER NYE INDTRYK OP, LIGE FOR ØJNENE AF DIG

At bevæge sig rundt i det gamle Prag, er en helt ubeskrivelig dejlig oplevelse. De fleste vil give mig ret i, at man går en del mere end man selv forventede på forhånd. Der er hele tiden lige ét eller andet man bare må hen og kigge nærmere på og man bliver med garanti fanget af den vidunderlige stemning som hersker overalt i byen.

Der er mange mennesker ja, men på en eller anden uforklarlig vis, føles det ikke voldsomt, man går bare der... og nyder de mange indtryk.

PRISERNE PÅ RESTAURANTERNE

Med tilladelse fra Laus Sørensen, [Prag-Eksperten.dk] - 2014 priser:
I de helt centrale dele af Prag, hvor de fleste turister færdes, skal man dog se sig godt for inden man vælger restaurant. I hvert fald hvis man gerne vil spise til lokale priser.

DET ER DYREST I CENTRUM

I Prag 1 (centrum), og især i den Gamle By (Stare Mesto), men også omkring Wenzelspladsen (Vaclavske Namesti), har mange restauranter valgt at sætte et højt prisniveau for helt almindelig mad, simpelthen fordi de kan. De forventer ikke at alle turister har en fornemmelse af, hvad ting bør koste og derfor sætter de priserne i et niveau hvor en almindelig tjekke aldrig ville vælge at gå ind og bestille.

EN TOMMELFINGERREGEL NÅR TUREN GÅR TIL PRAG

Der findes en helt enkel tommelfingerregel vedrørende restauranter og spisesteder i Prag, som leder dig udenom de mest urimelige priser: Du skal bare tjekke prisen på ½ liter af restaurantens bedste (dyreste) fadøl. Selvfølgelig uanset hvad du har tænkt dig at drikke. Hvis den koster mindre end 40 Czk. (Helst ikke over 36-­38 Czk), ­ ja så følger resten af spisekortet som regel også et rimeligt prisniveau, og du kan trygt finde et bord og bestille mad og drikke.

Men bemærk: det er altså den dyreste tjekkiske fadøl som skal holde sig indenfor nævnte prisramme. Ofte vil det f.eks. være Pilsner Urquell, Budvar (Budweiser) 12° eller Staropramen 12° eller Staropramen Granat.

Ikke alle spisesteder i Prag fører disse lidt dyrere øl­mærker, men har f.eks. i stedet “kun” Gambrinus, Kozel, Budvar 10° eller Staropramen 10°, og så bør prisen være 5­8 Czk lavere. Det er skam glimrende øl, men i denne sammenhæng koncentrerer vi os altså om de dyreste tjekkiske ølmærker­, udelukkende for sammenligningens skyld.

Bemærk at denne regel gælder for “almindelige” restauranter og spisesteder i Prag med “almindelig” mad, både tjekkiske restauranter og f.eks. italienske restauranter. Men hvis du gerne vil spise mere eksklusivt på en gourmet restaurant i Prag, så må du naturligvis forvente at også ølprisen er højere, men stadig meget meget lav i.fh.t. en tilsvarende Dansk Restaurant.

DRIKKEPENGE

15% i drikkepenge er det normale, men nogle restauranter har selv lagt “gebyret” på prisen!

OFFENTLIG TRANSPORT

Lad være med at tage bilen med ind i byen når turen går til Prag, med mindre det er nødvendigt. Det er irriterende at være afhængig af, at skulle tilbage til den og desuden vil den jo også gøre det umuligt at nyde et lille glas eller to. Brug i stedet det geniale og super billige offentlige transportnet.

Du køber f.eks. en billet for et døgn, en tre-dages eller en ugebillet. Priserne er ekstremt billige og de fleste Danskere vil næppe tro deres egne øjne når de ser prisen :- )

Husk at stemple billetten inden du første gang går ombord i metro, tog, sporvogn eller bus. Herefter gælder billetten i det tidsrum man har betalt for. Specielt metrosystemet skal roses. Det virker fantastisk, det er meget overskueligt og bringer dig rundt fra sted til sted i den store by, på ganske få minutter.

Oversigtskort | Metrosystemet Prag 2017

KENDTE ATTRAKTIONER I PRAG

De mest kendte attraktioner & seværdigheder i Prag

KARLS BRO

Den mest kendte af de mange seværdigheder i Prag og man kan ikke undgå at blive betaget af stemningen og den flotte udsigt, specielt om aftenen når lysene tændes. Der er mange mennesker og en hel del ‘gadesælgere’, men personligt er jeg ikke generet af disse og vi kan sagtens gå i fred og ro og bare nyde det. Broen er 516 meter lang og næsten 10 meter bred.

Broen har 16 hvælvinger og beskyttes af tre tårne, heraf to på vestsiden og et på østsiden. Broens rækværk på begge sider er prydet af en samling på 30 statuer som afbilder helgener og skytshelgener, der blev æret på den tid.

PRAGS ASTRONOMISKE UR

Når klokken slår hel, i tidsrummet 09:00 til 21:00, åbnes to låger over uret og de 12 apostle kommer frem en efter en, drejer sig og hilser på forsamlingen. Rundt om uret er der flere små handlinger: Den rige mand rasler med sine guldmønter, Døden nikker med hovedet og trækker i klokkesnoren, og forestillingen afsluttes med klokkeslagene. Hanen galer og lågerne lukkes.

Er det blot en turistfælde?
Når man taler om seværdigheder i Prag, vil det astronomiske ur med garanti altid blive nævnt, og ligeledes på denne liste. Men rent faktisk mener mange også, at det blot er en turistfælde. Jeg tror dog alle er enige om, at selve uret er smukt i sig selv, men en del mennesker bliver nok skuffede over selve ""forestillingen" som klokkeværket afvikler én gang i timen.

Det kan jeg sagtens forstå, sådan havde jeg det også selv, men fordi uret er så unikt og smukt i sig selv, og fordi det ligger hvor det gør, (det gamle rådhus), vil jeg bestemt anbefale dig at gå herned, og gør du det på de tidspunkter hvor uret ikke kører sit "show", er her masser af plads.

SANKT VITUS KATEDRALEN

Prags største og vigtigste domkirke som samtidigt dominere Slottet i Prag, er endnu en af de seværdigheder i Prag du bare ikke kan komme udenom.

Gå op i kirkens højeste tårn hvorfra du har en fantastisk udsigt over kirken, slottet og ikke mindst Prag by. Kirken i sig selv er helt fantastisk, både ude og inde og så har vi slet ikke nævnt dens skønne belligenhed. Alle bør opleve denne katedral når turen går til Prag.

PRAGS BORG

Prag's Borg, (Prazský Hrad) er nok den mest iøjefaldende af de mange seværdigheder i Prag, og har gennem mere end tusind år været hjemsted for statsoverhoveder: Bøhmiske konger, tysk-romerske kejsere, tjekkoslovakiske præsidenter og senest Tjekkiets præsidenter. En lang række afgørende begivenheder i disse nationers historie har fundet sted på borgen, der derfor er central i Østeuropas historie.

PETRIN TÅRNET

En anden af de mere iøjefaldende seværdigheder i Prag, må være Petrin tårnet. Du finder det syd for Malá Strana og kan komme derop til fods, eller med tandhjulsbanen fra Újezd-gaden. Petřín bjergets skråninger har en fantastisk udsigt over Prag mod øst, et stort grønt område foretrukket af unge lokale kærestepar og en stor park.

På Petřín bjergets skråninger finder du en café med imponerende udsigt, et spejlkabinet, hvor folk morer sig og farer vild. Tårnet er en kopi af Eiffeltårnet i Paris men dog ‘kun’ 60 meter højt.

STRAHOV MONASTERY - MÅSKE DEN MINDST KENDTE AF DE KENDTE SEVÆRDIGHEDER I PRAG?

Det er altid en fornøjelse at besøge Strahov Monastery, (klostret). Du kan få adgang til at kigge ind i både den Filosofiske biblioteks sal og den ligeså fine Teologiske Sal (indgang 80czk). Selve klostret er i dag Musuem for National literatur og de romanske elementer kan ses der. Desuden er mikrobryggeriet Skt.Norbert værd at besøge. En tur hertil kan oplagt kombineres med tandhjulsbanen og det lille Eiffel-tårn på Petrin højen.

GEM ATTRAKTIONERNE PÅ DIN SMARTPHONE MED GOOGLE MAPS

1. Klik knappen for at åbne POI kortet.
2. I Google Maps skal du klikke på ‘FØLG’.
3. Herefter er den pågældende POI gemt i Google Maps, under punktet ‘Dine Steder’ / ‘Gemt’.

Skulle du senere ønske at fjerne POI’en igen, skal du blot vælge den pågældende POI under ‘Dine Steder’ / ‘Gemt’, og her klikke på ‘Fjern`.
Seværdigheder i Prag og gode tips
Prag byder på mange attraktioner og seværdigheder ud over de som er nævnt i denne artikel. Alene det at slendre rundt i byen, er i sig selv en enorm oplevelse. Du kan ikke gå 25 meter før der igen er noget nyt og spændende at stoppe op og se på. Jeg ville ønske at alle kunne prøve denne oplevelse, så ville Verden sikkert være et bedre sted at være ;- )
Attraktioner95%
Restauranter95%
Prisnivau80%
TILGÆNGELIGHED (FRA JYLLAND)50%
80%Samlet Score
Brugernes bedømmelse: (8 Votes)
93%

Kommentarer

Din email vil ikke blive offentliggjort